کتابی که پیش روی شماست، بعد از 53 سال بار دیگر فرصت انتشار یافته است. کتاب سفرنامه آمبروسیو کنتارینی، نوشته قدرتالله روشنی زعفرانلو است و با ترجمه در انتشارات امیرکبیر تجدید چاپ شده است.
نسخه اصلی این سفرنامه به همراه سه سفرنامه دیگر، نخستین بار در انتشارات معتبر هاکلیوت به چاپ رسید و در ایران نیز برای اولین بار در سال 1349 توسط قدرتالله روشنی زعفرانلو ترجمه و به همت انتشارات امیرکبیرمنتشر شد.
سفرنامه آمبروسیو کنتارینی، از متن چهار سفرنامه ایتالیایی انتخاب شده ا ست. این سفرنامه شرح احوال دورهای از تاریخ ایران را بازگو میکند که تا اندازهای تاریک و ناشناخته است، چراکه آغاز قرن پانزدهم دورهای از تاریخ شرق و به خصـوص کشور ایران است که اندکی از آن آشکار و روشن است.
مبروسیو کنتارینی سفیری ایتالیایی بود که برای ماموریتی سیاسی انتخاب شد تا به دربار پادشاه نامدار ایرانی، اوزون حسن برود. این سفرنامه، شرح مشاهدات کنتارینی در آغاز قرن پانزدهم در ایران، شرح مسافرت او از تبریز به اصفهان، شرح اقامت او در کاشان و قم و توصیف اوضاع و احوال تبریز در همین بازه زمانی است.
حمله مهاجمان تیموری چون تندباد، چنان بر سر این قسمت از سرزمینهای تاریخی وزیده که آنها را برای سالهای متمادی در گمنامی و ظلمت فروبرده است. اما از گزارشهایی که کنتارینی و سایر فرستادگان ایتالیایی در طول سفر خود به ایران دادهاند میتوان بسیاری از نقاط تاریک آن عصر را روشن کرد. این سفرنامه حاوی اخبار مفید و سودمندی است که کمتر نظیر آن در تاریخ و نوشتههای فارسی آن روزگاران به دست میآید.
خواننده در لابهلای سطور این کتاب، با پوشش مردان و زنان ایرانی در آن عصر، وضعیت زنان در جامعه، وضعیت مالی ایرانیان در شهرهای مختلف، میهماننوازی ایرانیان و چگونگی رفتار اجداد ما با فرنگیها در روزگاران پیش آشنا خواهد شد.